Loading color scheme

143. Ferdinand Porsche Festival

Zveme Vás na sobotu 1.9. od 9.00 hodin do našeho areálu nadalší zajímavou akci , kterou je již 143. Ferdinand Porsche Festival. Na své si určitě přijdou jak milovníci liberecké historie, tak především milovníci automobilové značky Porsche...

 Před 143 lety, přesně 3. září 1875, ve Vratislavicích nad Nisou u Liberce, se v obci německy zvané Maffersdorf, česky Vratislavice nad Nisou, místnímu klempířskému mistrovi Antonu Porsche, v malém domku s dnešním popisným číslem 38, narodil syn Ferdinand. Tento Ferdinand Porsche se o mnoho let později stal nejúspěšnějším automobilovým konstruktérem 20. století a jeho jednoduchý lidový automobil Volkswagen Brouk pomohl zmotorizovat po 2. světové válce téměř celý západní svět.

Tento klub již 25. sezónu pořádá pro motoristické fandy oslavy narozenin Ferdinanda Porsche, kam se sjíždí příznivci sportovních automobilů Porsche ne jenom z celé České republiky, ale i ze Slovenska, Německa a v poslední době i Polska. Ferdinand Porsche Festival se stal největším setkáním majitelů sportovních automobilů Porsche v ČR, na které přijíždí až 200 automobilů Porsche různých modelů i roků výroby, včetně i závodních vozů Porsche, automobilové historie i současnosti.

Původní místo setkání ve Vratislavickém pivovaru Konrad již nestačilo zvyšujícím se nárokům, a tak se hlavní sobotní dění Ferdinand Porsche Festivalu přesunulo do libereckého Sportovního areálu Vesec. Zde je nejenom dostatek parkovacích míst pro velký počet účastníků, ale i místo pro vozy diváků, kterých přijíždí každoročně také nemalé množství.

Díky dostatečnému prostoru Sportovního areálu Vesec, jsme v posledních letech rozšířili Ferdinand Porsche Festival také o akci Autosporting, což je setkání sportovních a závodních automobilů i jiných značek než Porsche, samozřejmě také od veteránů až po současnost. Díky tomu se tato akce rozrostla o další stovku vystavených vozidel a stává se tak největší motoristickou akcí Liberecka.

Ferdinand Porsche Festival a Autosporting ale není pouze statická výstava automobilů. Díky vedlejší úzké asfaltové obslužné komunikaci již po čtyři roky připravujeme i ukázkové jízdy civilních, ale i závodních automobilů Porsche. V poslední době se přidaly i sportovní a závodní automobily akce Autospoting, takže je po celý den velmi zajímavý akční program, kdy burácejí motory a kvílí pneumatiky.

Ferdinand Porsche Festival / Autosporting ale nabízí i další zajímavý doprovodný program. Pro děti pořádáme již třetím rokem závody šlapacích autíček pod patronací Nadace Terezy Maxové, kdy zveme k účasti děti z Dětských domovů ze širokého okolí. Samozřejmě, že se mohou zúčastnit i děti návštěvníků. Pro milovníky umění zase pořádáme výstavu obrazů nazvanou PORSCHE ART, což značí její tematické zaměření na automobily Porsche. V rámci Bezpečnosti silničního provozu chystáme i další neméně zajímavé motoristické aktivity.

70-porsche-festival-20182MINI
DSC8425
DSC8473
DSC8415
DSC8419
DSC5521
DSC5211
A35B7B8D2DC244AA9032B382BCF76918

Děkujeme návštěvníkům
areálu Vesec, že dodržují:

zákaz
volného
pobíhání
psů!